Ekonomi

Çölyak hastaları için bu buğday çok önemli

Bilecik’te ‘çölyak’ olarak bilinen gluten alerjisi hastaları için önemli olan karabuğday hasadı yapılıyor.

Bilecik’in Gölpazarı ilçesine bağlı Kavak Köyü’nde yaz havasında karabuğday hasadı yapıldı. Karabuğday, kuzukulağı familyasından geniş yapraklı bir bitki olup, tahıl olarak tüketilebilen tohumları için yetiştirilirken, bol lifli, az yağlı ve glütensiz yapısı nedeniyle ülkemizde de popülerlik kazanmaya başlamıştır. .

“Kavak Köyü’nde üretimi daha da artırmaya çalışıyoruz”

Hasatla ilgili bilgi veren Muammer Coşkun, 4 yıldır karabuğday ürettiğini anlatarak, “Karabuğday çölyak hastalığına iyi geldiği için Kavak Köyü’nde üretimi artırmaya çalışıyoruz. yol kenarı, deneme hedefli Muratlar mahallesinde ağaçlandırma olmadığı için tüm çiftçilerimiz görsün diye.” Herkese tavsiye ederim. Çünkü bu masrafsız bir tesis. Maliyetsiz olduğu için maliyetler azalır ve ayrıca para tasarrufu sağlar. Herkese dikmesini tavsiye ederim. Bu yıl 200 dönüm karabuğday ektim. Önümüzdeki yıl bu kurallara göre daha da çoğaltmayı planlıyorum” dedi.

“İlaç yok, masraf yok, dönüme 10-12 kilo gübre ile 45-50 günde yetişiyor”

1 dönüm toprağa 7 kilo tohum ektiklerini söyleyen Coşkun, “Çok ektiğimizde kardeş olmuyor. Dallanmadığı için az alıyoruz. Olur. İlaç yok. masrafı yok masrafsız bir bitki bu masrafsız olduğu için artık alternatif tesislere yöneliyoruz çünkü bu maliyetler çok yüksek biz de buna yöneldik bu nadas bitki kısa sürede 45 -50 gün “Tarlada yetişen bir bitki olduğu için tarlayı fazla yormaz. Yorulmadığı için artık nadasa bırakacağımız karabuğday takımını da kullanıyoruz” dedi.

Gölpazarı’nda 340 dekarlık alanda karabuğday tarımı yapılıyor.

Öte yandan karabuğday, iklim talebi açısından kısmen seçicidir ve iklimin nemli ve serin olduğu yerlerde çok iyi yetişir. Yetiştirme süresinin kısa olması (8-14 hafta) ve gelişme için düşük sıcaklık isteği nedeniyle kuzey enlemlerinde ve yüksek yerlerde (0-4200 m) yetiştirilmesine olanak sağlar. İklim koşulları uygun olduğu sürece topraktan talebi az olup hemen hemen her türlü toprakta yetiştirilebilir. Gölpazarı’nda 2022 Tarım Bilgi Sistemi kayıtlarına göre 95 bin dekar alanda tarım, 340 dekar alanda ise karabuğday tarımı yapılıyor. Üreticiler ürünlerini ekimden önce alıcılarla sözleşmeler yaparak satabilirler. Dijital Tarım Piyasası (DİTAP) sayesinde alıcı ve satıcı kendi aralarında yaptıkları sözleşmeleri garanti altına alıyor. Gölpazarı’nda üretim yapan bazı üreticilerimiz DİTAP’ta anlaşarak işlerini Gümüşhane, Kelkit ilçesine gönderiyor ve buradaki fabrikada işlenen işleri tüm Türkiye’ye ulaştırılıyor. – BİLECİK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu