Rus kozmonot, uzayda 1.000 gün geçiren ilk insan olarak tarihe geçti
Rus kozmonot Oleg Kononenko, 5 Haziran itibariyle uzayda 1.000 gün geçiren ilk insan oldu. Kozmonot, Şubat ayında Dünya dışında geçirilen en uzun süre rekorunu kırarak bir önceki rekor sahibi kozmonot Gennady Padalka’nın 878 gün, 11 saat, 29 dakika ve 48 saniye uzayda kalma rekorunu geçmişti.
Elbette bu kozmonotlar uzayda geçirdikleri bu süreyi tek bir görevde tamamlamadı ve her ikisi de kendi rekorlarına beş görevde ulaştı. Ancak Kononenko’nun görev süreleri daha uzundu ve hatta gelecekte uzayda daha fazla gün geçirerek rekorunu daha da ileriye taşıyacak. Her şey planlandığı gibi giderse, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan 23 Eylül’de ayrılması planlanıyor. Bu, onun rekorunu toplam 1.110 güne, yani yaklaşık 3 yıla çıkaracak.
Associated Press’in bildirdiği üzere Kononenko, Rus devlet haber ajansı TASS’a “Yeni ve önemli bir şey başardığınıza, belli bir dönüm noktasını aştığınıza, bilinmeyene dokunduğunuza dair bir farkındalık oluyor” dedi ve ekledi: “Bu size güven veriyor ve yaptığınız işten gurur duymanızı sağlıyor.”
Yörüngede geçirilen toplam süre anlamında astronotlar kozmonotlara pek yakın değiller. Kozmonotların süresine en yakın olan Amerikalı astronot Peggy Whitson, uzayda geçirdiği 665 gün ile NASA’nın toplam süre rekorunu elinde tutuyor.
Tek bir görevde uzayda kalma rekoru kime ait?
Tek bir görevde en uzun süre uzayda kalma konusunda da yine kozmonotlar önde yer alıyor. Valeri Polyakov, 1990’ların ortalarında 437 gün 18 saat boyunca Mir uzay istasyonundaydı. NASA tarafında ise en uzun süre rekoruna aslında tesadüfi bir şekilde ulaşıldı. Frank Rubio, bir uzay aracı sorunu nedeniyle beklenenden daha uzun süre istasyonda kalmak zorunda kaldı ve geçtiğimiz Eylül ayında sona eren 371 gün boyunca uzaydaydı.
Ancak bu kadar uzun bir süre boyunca uzayda kalmak insan vücudunda önemli etkiler yaratıyor. İnsanların vücut yapıları düşük yerçekimine uygun bir şekilde gelişmemiştir. Uzayda vücudunuz pek çok tuhaf değişim geçirir. Uzaya çıktığınızda, vücudunuzdaki kan gibi sıvılar başınıza doğru hareket eder ve bu durum başlangıçta sadece can sıkıcı olsa da ilerleyen dönemlerde endişe verici bir şekilde dengeleniyor. Ayrıca vücudunuzdaki kan hücrelerini, kas ve kemik yoğunluğunu kaybedersiniz ve bu nedenle astronotlar genellikle çok daha fazla egzersiz yaparlar.
Yine de uzayda vakit geçirmenin sadece kötü sonuçları olduğu söylenemez. Örneğin, ayaklarınızdaki tüm nasırlar kaybolur ve bebekken sahip olduğunuz gibi güzel ve pürüzsüz cilde kavuşursunuz.