Haber

Kamu Personeli Danışma Kurulu “Sosyal Diyalog” temasıyla toplandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur konfederasyonları ve yetkili sendikaların genel başkanlarının katılımıyla “sosyal diyalog” temasıyla düzenlenen Kamu Çalışanları Danışma Komitesi (KPDK) toplantısına başkanlık etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda “sosyal diyalog” temalı, memur konfederasyonları ve genel başkanlarının katılımıyla düzenlenen Kamu Çalışanları İstişare Konseyi (KPDK) toplantısı düzenlendi. yetkili sendikalar

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Işıkhan, konuşmasına Cumhuriyetin 100. yılını kutlayarak başladı. Işıkhan, “Son bir aydır Türkiye olarak bir yandan Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını, bizim için ifade ettiği anlam ve öneme yakışır şekilde kutluyoruz. Ancak diğer yandan da büyük bir acı yaşıyoruz. Filistin’de soykırıma uğrayan kardeşlerimizin acısı tüm dünyanın gözü önünde insanlık ayıbı haline gelmiştir.” İsrail’in uluslararası hukuk önünde sorumlu tutulması gerektiğini kararlılıkla vurgulamak istiyorum” dedi.

Bakan Işıkhan, geçmişten bugüne her zaman mazlumların ve mağdurların yanında yer alan bir millet olarak Gazze’nin sesi olmaya, onurlu ve adil tavrı savunmaya, zulme karşı olmaya devam edeceklerini vurguladı, “Özellikle Türkiye olarak son yıllarda içinde bulunduğumuz iç ve dış mücadelede” dedi. “Yaptığımız çalışmalar gösterdi ki Cumhuriyetimizin 100. yılı her açıdan büyük bir dönüm noktasının başlangıcı olacaktır.”

“7. Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşme Görüşmelerinde Hizmet Branşlarına Pek Çok Kazanım Elde Edildi”

KPDK’nin kamu kurum ve kuruluşları ile kamu görevlileri sendikaları arasındaki sosyal diyaloğu geliştirmek amacıyla her yıl mart ve kasım aylarında toplandığını hatırlatan Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnşallah 2023 yılının son toplantısını hep birlikte gerçekleştirmiş olacağız. Memur sendikalarımız şüphesiz çalışma hayatımızın en değerli temsilcilerinden biridir. Bu nedenle Bakanlık olarak sosyal paydaşlarımızla her fırsatta bir araya geliyoruz, İstişarelerde bulunun ve konuların analiz edilmesi noktasında tüm sistemlerimizi canlı tutun.” Mücadele ediyoruz. 20 Ekim’de Üçlü Başvuru Komisyonumuzu uzun bir aradan sonra yeniden topladık. Her kesimden personel ve patron bir araya geldi, biz de katıldık. Bu toplantıdan sonra da benzer verimli sonuçlara ulaşacağımızı umuyorum. Ağustos ayında 2024 ve 2025 yıllarını kapsayan konuları ele alacağız. Kamu çalışanlarımızın mali ve sosyal haklarının iyileştirilmesi için Toplu Sözleşme süreçlerini sizlerle birlikte yürüttük. 7. Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşme Görüşmelerinde hizmet kolları açısından birçok kazanım elde edildi. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararlarıyla, masada mutabakata vardığımız konular da dahil olmak üzere genel olarak kamu görevlilerini de ele aldık. gibi önemli sorunların analizine katkıda bulunduk.”

7. Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşme Görüşmeleri kapsamında hizmet branşlarında yer alan 291 maddede; Genel konulara ilişkin 62 madde var; Toplam 353 maddeyle kazanımlar elde edildiğini kaydeden Bakan Işıkhan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Halihazırda yılda 4 kez ödenen Toplu İş Sözleşmesi İkramiyesi’nin, yasal kullanım izni bulunmayan kamu görevlilerinin hac süresince ücretsiz izne çıkarılması dikkate alınarak, aylık olarak ödenmesi, toplu konutlarda pozitif ayrımcılığın sağlanması, engellilere yönelik mesleki uyum eğitimlerinin düzenlenmesi ve fiziki çalışma koşullarının iyileştirilmesi, engellilerin toplu konutlardan yararlanabilmesinin sağlanması, kamu görevlilerine ek süre tanınması, birinci derece kamu görevlilerinin 3600 ek göstergeden faydalanmasını sağlayacak çalışmalar yapılması gibi başlıklar, kamu kurumlarının görüşünün alınarak yetkili konfederasyonun da katkısıyla 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun güncel gelişmeler ışığında gözden geçirilmesi toplu sözleşmede yer alan önemli hususlar arasında yer almaktadır. Bu vesileyle müzakerelerimizin ülkemize ve kamu çalışanlarımıza hayırlı olmasını bir kez daha diliyorum.”

“12. Kalkınma Planında Kamu Yönetiminin bazı politika eksenleri belirlendi.”

Bakan Işıkhan, 12. Kalkınma Planı’nda kamu yönetimine ilişkin bazı politika eksenlerinin belirlendiğine dikkat çekerek, “Kamu sektöründe stratejik yönetim açısından kamu hizmetlerinin hızının ve kalitesinin artırılması, katılımın, şeffaflığın ve vatandaş memnuniyetinin artırılması, Kaynakların verimli kullanılması ve iyileştirilmesi, Kamuda Düzenleyici Etki Analizi başlığını taşıyor.” Yasal düzenlemelerin ilgili paydaşlar üzerindeki olası ekonomik ve sosyal etkilerinin belirlenmesi amacıyla Kamuda İnsan Kaynakları başlığı altında; verimlilik, kaliteli hizmet sunumu, liyakat unsurunun hakimiyeti ve değişen koşullara ayak uyduran kamu işçiliği sistemi; Dijital Devlet başlığı altında ise dijital kamu hizmetlerinin bütünleşik, kullanıcı odaklı ve “Katılımcı bir yaklaşımla sunumunun yaygınlaştırılması ve kullanımının arttırılması amaçlanmaktadır.”

“Memurlarımızın yaklaşık yüzde 74’ü sendikalı.”

Türkiye’de sendikacılık kültürünün giderek yaygınlaştığına ve arttığına dikkat çeken Işıkhan, şöyle konuştu:

“Özellikle kamu görevlileri sendikalarımız bugün milyonlarca kamu çalışanını kapsayan bir üyelik potansiyeline sahiptir. Sendikacılık toplumsal dayanışmanın en önemli itici gücüdür. Bu aynı zamanda en kadim uygarlıklarımızdan biri olan sosyal devlet anlayışımızı da geliştiren bir unsurdur. Medeniyet ilkeleri.Geçmişten günümüze kamu görevlileri sendikacılığında sendikalaşma oranı “Her zaman artma eğiliminde olmuştur. Oransal olarak baktığımızda şu anda memurlarımızın yaklaşık yüzde 74’ü sendikalı.”

Bakan Işıkhan, 2002 yılından bu yana özellikle kamu görevlileri sendikacılığında çok önemli değişikliklerin hayata geçirildiğini, bunlardan en önemlisinin şüphesiz kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarının toplu sözleşme yoluyla belirlenmesine olanak tanıyan 2010 Anayasa referandumu olduğunu vurguladı. 2012 yılında bu hakkın kullanımını düzenleyen kanunun çıkmasıyla devredildi.

“Kamu çalışanlarının mali ve sosyal haklarında birçok mevzuat değişikliği yaptık”

Işıkhan, “Bu bakımdan Bakanlığımızın sosyal devlet bakış açımızı temsil eden bir kurum olması ve çalışma hayatının en değerli aktörleri olarak gördüğümüz sendikalarımıza verdiğimiz büyük değer yine en önemli hususlardan biridir. Bu değişikliğin önemli nedenleri var.Öte yandan kamu iş mevzuatında, özellikle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda, “Diğer mevzuatta da kamu çalışanlarının mali ve sosyal haklarında birçok değişiklik yaptık” dedi.

Kamu personel yönetiminde çözümsüz olduğu düşünülen tüm sorunların birer birer çözüme kavuşturulduğunu belirten Bakan Işıkhan, “Memurların sokağa çıkma yasağından tutun da, uygulamada hiçbir anlam ifade etmeyen, son derece antidemokratik birçok uygulama var. Kentte hafta sonları halka açık yerlerde başörtüsü yasağı kaldırıldı.”

Kamu çalışanlarına gelecekte verilecek hizmetlerin en güçlü garantisinin geçmişte yapılan reformlar olduğunu belirten Işıkhan, “Birlikte güçlüyüz. Daha da güçlü olacağız. Bu günlere birlikte geldik. Cumhuriyetimizin 2. yüzyılında, Türkiye Yüzyıl Vizyonumuzdan aldığımız motivasyonla birlikte yürümeye, sizi daha çok dinlemeye ve “İnşallah birlikte hareket etmeye devam edeceğiz. Sosyal diyalog temasıyla gerçekleştirdiğimiz Kasım ayı Kamu Çalışanları Başvuru Kurulu toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum” dedi. – ANKARA

bismilajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu